EUROPE, CREATIVE PLACE – beszámoló a spanyol ifjúsági csereprogramról

Április 10. és 18. között, a Barcelona közelében lévő Vilafranca del Penedés kisvárosban töltöttünk el egy felejthetetlen hetet. Az Ars Omnis Kulturális Egyesületen keresztül az Erasmus+ keretein belül, egy ifjúsági csereprogramon vettünk részt, melynek fókuszában a művészetek, az európai identitástudatra ébredés és a katalán kultúra állt. A csereprogramra 7 országból érkeztek a résztvevők: Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Svédország, a fogadó Katalánok és mi magyarok.

A napjaink eseménydúsan teltek. Reggelente közös, rövid, pörgős játékokkal, vérpezsdítő „energizerekkel” indítottuk a napot, Ez után következtek a különböző workshopok, melyek legtöbbször kisebb csoportokban folytak. Ezek célja a kreatív gondolkodás, a közös alkotás volt. Beszélgettünk többek között a kulturális különbségekről, a sztereotípiák problémáiról, az identitástudatról és a sokféleségről. Központi téma volt az Európai Unió, annak előnyei, hátrányai, legfőbb problémái, és ezek lehetséges megoldásai.

Sokat tanultunk a katalán szokásokról és Vilafranca hagyományairól. Abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy köszöntött minket a polgármester a Városházán. Körbejártuk az egész várost és még egy, a Vilafrancában híres „ember torony” edzésre is benézhettünk, ahol hatalmas vendégszeretettel fogadtak minket, és mi is kipróbálhattuk milyen érzés, ha ketten állnak a vállunkra.

Az esték is nagyon jó hangulatban teltek, vacsora után mindig egy másik nemzet mutatta be saját hazáját, különböző eszközökkel. Voltak rövid prezentációk, videók, tradicionális étel- és italkóstolás, táncos és énekes produkciók, valamint közös játékok. Kóstoltunk holland édességet, hallgattunk élőben lengyel rappet, láttunk a portugálokat, a híres fado zenére táncolni, megismertünk meglepő katalán szokásokat, játszottunk francia pofozkodós játékot és tanultunk svéd mondókát.

Az egy hetes közös munka eredménye egy színes összművészeti előadás lett. Az utolsó nap adtuk elő a produkciónkat a város főterén. Az alkotásban valamilyen formában minden résztvevő közreműködött. A nagy napon körbejártuk Vilafranca utcáit és tereit embereket toborozva. Az előadás egy színházi produkcióból egy táncbemutatóból és egy koncertből állt össze. A képzőművész csapat a dekorációról gondoskodott, ők díszítették fel a teret rajzokkal, és graffitikkel, a média csapat pedig dokumentálta a munkánkat az örökké valóság számára.

Ez a néhány nap nagyon különleges élmény volt számomra, rengeteg nyitott, életvidám, érdeklődő, elfogadó emberrel ismerkedtem meg, akiktől nagyon sokat tanultam, úgy érzem mindenki egy kicsit „gazdagabban” tért vissza a saját országába.