Előkészítő látogatás Szicíliában

A hétvégén meghívást kaptunk Sambuca di Siciliába, hogy egy előkészítő látogatás keretében a fogadó szervezet (PRO LOCO L’Araba Fenicia) tagjai bemutassák az országok (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Bulgária, Spanyolország, Magyarország) csoportvezetőinek a 2014. október 18-26. között megrendezésre kerülő „Art Act Together 2” csereprogram helyszínét, kultúráját, és hogy megvitassuk a programtervet.

A szicíliai csereprogramra Salpauer István utazott ki, hogy képviseljen minket Olaszországban. Az ottani fogadószervezetből az elnök, Gabriella Nicolosi és az első csereprogram egyik résztvevője, Danila Maggio fogadták a csoportvezetőket. A gyors bemutatkozás után egy vacsorával kedveskedtek a vendégeknek, ahol a főfogás igazi, tradicionális, hazai pizzákból készült. Eközben pedig finom, hazai borokat kóstoltattak.

A szombati napon egy kis kávézóban megreggeliztek, majd 10 órától a fogadószervezet irodájában megbeszélést tartottak az októberi csereprogramról. A témapontok a napi programok, tevékenységek, érkezési és távozási időpontok, emellett egy minden este megrendezésre kerülő „Intercultural Party” pontjainak megvitatásai voltak.

A beszélgetés után ebédelni mentek, ahol tengeri ételek és egy kisebb hústál volt az előétel, a főfogásra pedig igazi olasz pastát kóstolhattak a vendégek. Ezután felvitték őket a településtől nem messze levő hegyre, a Monte Genuardo-ra, hogy szemügyre vegyék a csodálatos kilátást. Miután mindenkinek leesett az álla a tájtól, megkóstoltatták a helyi fügekaktusz gyümölcsöt, ami lélegzetelállítóan finom volt.

Kis pihenő után a csoportvezetőket körbevezeték Sambucában, megnézték a helyi színházat (Municipal Theatre “L’Idea”), a híres szicíliai festőről elnevezett múzeumot (Institution Gianbecchina), és más múzeumokba is ellátogattak, mint például a Museo delle sculture tessili di Sylvie Clavel-be és a Museo archeologico “Palazzo Panitteri”-be.

Este 8 órától a helyi szicíliai újságnak adtak interjút, ahol a fogadószervezet bemutatta az Erasmus+-t a médiának, a csoportvezetők pedig bemutatásuk után pár szóban összefoglalták, hogy mivel készülnek majd a csereprogramra.

Kíváncsian várjuk, hogy októberben miként muzsikál a magyar csapat az ART ACT TOGETHER programon Szicíliában.